Facebook Twitter rss
 
   

Tentoonstelling: ‘Bye Bye De Stijl’, Centraal Museum, Utrecht

TENTOONSTELLING ‘BYE BYE DE STIJL’ LAATSTE IN HET DE STIJL-JAAR

Hedendaagse kunstenaars reageren op De Stijl in de tentoonstelling Bye Bye De Stijl van het Centraal Museum die 16 december opent (t/m 4 maart 2018)

In de tentoonstelling reageren gerenommeerde hedendaagse kunstenaars zoals collectief General Idea, Erik van Lieshout, Roy Villevoye, Katja Mater, Mary Heilmann, Ding Yi, Barbara Visser, Marc Bijl, Remy Jungerman, Rob Voerman en Reinier Lucassen met hun werk op De Stijl of zetten ze zich juist af tegen de beweging.
Het Centraal Museum verzorgt daarmee een van de laatste tentoonstellingen in het de Stijl-jaar 2017, dat in het teken staat van 100 jaar De Stijl. Deze beroemde moderne kunstbeweging is in allerlei tentoonstellingen getoond en herdacht. In Bye Bye De Stijl nemen hedendaagse kunstenaars, van de jaren negentig tot nu, iconen van Rietveld en Mondriaan als uitgangspunt om zich tegen af te zetten, te doorgronden of te persifleren.
Vertrekpunt is een aantal onderdelen van de installatie Infected Mondrian van het invloedrijke collectief General Idea. Om de impact van de aidsepidemie te tonen, maakte zij kopieën van schilderijen van Mondriaan en stoelen van Rietveld, waarbij ze het geel verving door het door Mondriaan verfoeide groen.
image
© Centraal Museum, Utrecht / Dea Rijper General Idea,Infe©ted Rietveld, Infe©ted Mondrian no. 10, AIDSbehang
Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: “Honderd jaar na de oprichting van het kunstenaarstijdschrift is De Stijl uitgegroeid tot een iconisch begrip. Zij staat voor compromisloze ambitie en verheven idealen die tot op de dag van vandaag kunstenaars inspireert, imponeert en sommigen ook irriteert. Met Bye Bye De Stijl plaatsen we de beweging in een hedendaagse context en houden we de beweging van weleer springlevend.”

Film Bye Bye De Stijl

Voor deze tentoonstelling is een bijzondere film ontwikkeld. Aan alle kunstenaars is gevraagd meer te vertellen over de invloed van De Stijl op hun werk of leven. Deze film zal ook vertoond worden in de tentoonstelling (met Nederlandse ondertiteling). Bekijk hier de film Bye Bye De Stijl.

Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum verrijkt je met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. Van de grootste Rietveld-collectie ter wereld tot de Utrechtse Caravaggisten die onder meer Rembrandt inspireerden, van Dick Bruna tot Moesman en van Viktor & Rolf tot het eeuwenoude Utrechtse schip. Er is altijd iets nieuws te zien.
 
Linkspammer 7 december 2017
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *